Yvette Damkot

Hallo Winterswijk, mijn naam is Yvette Damkot en ik sta op plek 18 op de kandidatenlijst van Voor Winterswijk.

Graag stel ik mij nader aan u voor:

In oktober 1992 zag ik voor het eerst het levenslicht in het buitengebied in Corle. Ik ben opgegroeid op de plek waar rond 1900 mijn overgroot opa en -oma een stuk bos hebben gekapt en van dat hout een boerderij hebben gebouwd. Mijn opa is er opgegroeid, mijn vader en ikzelf dus ook. Graag was ik er blijven wonen, maar helaas heb ik een aantal jaren geleden de keus moeten maken om naar het centrum te verhuizen vanwege de toenmalige belemmeringen in de lokale beleidsregels. 

De rust, de ruimte, de bossen, de landbouw (koeien in de wei, geur van vers gemaaid gras) en het gevoel van vrijheid van het buitengebied van Winterswijk zijn voor mij heel waardevol. 

Na het afronden van de middelbare school ben ik milieukunde gaan studeren, met een interesse in het bedrijfsleven. Want: we willen allemaal brood op ons bord. En het liefst op een mooi bord. En dit vastleggen met de nieuwste telefoons om foto’s hiervan te delen op social media. Om al deze spulletjes te maken zijn bedrijven nodig, en in mijn beleving moet dat ook best kunnen. Maar je moet wel rekening houden met elkaar en het moet passen in de omgeving. 

Tijdens mijn studie werkte ik als kassière bij een grote kampeerwinkel. Vele toeristen heb ik gesproken die hun waardering uitten over het prachtige landschap dat Winterswijk te bieden heeft en hoe fijn ze kunnen recreëren. Ons landschap is een enorme waarde voor ons dorp, waar we zeker zuinig op moeten zijn en blijven. 

Tegenwoordig werk ik als milieucoördinator in de procesindustrie, en ik ben in opleiding tot Hogere Veiligheidskundige. Hiermee help ik het bedrijf waar ik werk invulling te geven aan haar verantwoordelijkheid ten aanzien van het milieu en de veiligheid van de mensen die er werken.  

Daarnaast ben ik bestuurslid bij Vereniging Volksfeest Corle, waarmee we twee keer per jaar een feest organiseren voor de Corlese gemeenschap. Ook organiseren we twee keer per jaar een zwerfvuilactie waarbij menig Corlenaar zich inzet om afval uit de bermen te rapen. Spekt onze verenigingskas, maar hiermee houden we ook het buitengebied van Corle schoon. Vind ik belangrijk.

Mijn hobby is muziek maken. Ik speel trompet bij een Winterswijkse muziekvereniging en een dweilorkest (mag ik hier Excelsior & Van Toeten Noch Bloazen noemen? 😊) en in die hoedanigheid klepper ik de nodige buurt- en volksfeesten af en heb ik bijvoorbeeld ook eens meegedaan met het Steengroeve theater. Ben dus erg betrokken bij al het moois wat Winterswijk heeft te bieden op het gebied van muziek, feesten en cultuur. 

Ik heb aan den lijve ondervonden hoe moeilijk het is om als starter een woning te verkrijgen Winterswijk, het liefst in het buitengebied. De verleiding wordt daardoor voor jongeren groot om Winterwijk te verlaten. Jammer. Echte geboren en getogen Winterswijkers die genieten van het landschap, de natuur, de mensen en de cultuur raken we daardoor mogelijk kwijt. Mensen die weten wat de waarden zijn van Winterswijk, zich inzetten voor het (behoud van) het dorp en gebruik maken van de voorzieningen en ontspanningsmogelijkheden. Volgens mij moeten we juist voor die groep mogelijkheden creëren. 

Daarom voel ik mij geroepen om mij verkiesbaar te stellen. Om al het moois dat Winterswijk heeft te bieden, te behouden. Voor Winterswijkers, Voor Winterswijk.